Właściwości kiszonej kapusty

Właściwości kiszonej kapusty są właściwie nie do przecenienia. Doceniamy ją już od stuleci. To, co początkowo miało być sposobem konserwowania tego warzywa, okazało się nadawać mu zupełnie nowego znaczenia. Dietetycy i lekarze są zgodni – spożywanie kiszonej kapusty odbywa się z korzyścią dla naszego zdrowia i powinniśmy je praktykować, zwłaszcza, gdy mamy dostęp do produktu z pewnego źródła.

Jednak jak to możliwe, że tak prozaiczna rzecz może działać zbawiennie na nasz organizm? Jakie substancje zawiera i co sprawia, że właściwości kiszonej kapusty okazują się tak niezwykłe? Zapraszamy do lektury naszego poradnika, w którym przedstawimy Wam wszystkie nurtujące kwestie, związane z kiszoną kapustą.

 

Właściwości kiszonej kapusty
Właściwości kiszonej kapusty

Jak powstaje kiszona kapusta?

Warto pamiętać, że właściwości kiszonej kapusty zawdzięczamy procesowi, w jakim ona powstaje. Można go nazwać najprościej – kiszeniem – lub też fermentacją. Wykorzystujemy do niego kapustę białą, jedno z popularniejszych warzyw w naszym kraju, które samo w sobie już jest zdrowe, zawiera sporo witamin, składników mineralnych i dobroczynnych substancji.

Jak obywa się kiszenie kapusty? Dojrzałe warzywo należy poszatkować i umieścić w naczyniu, na przykład garnku, czy na większą skalę – w specjalnej beczce. Potrzebna jest także sól, by warzywo nie uległo zepsuciu. Przyjmuje się, że optymalną ilością jest 20g soli na 1kg kapusty. Można też dodać przypraw, na przykład kopru, ziela angielskiego i innych, jednak lepiej przygotować kiszonkę o neutralnym smaku, a doprawiać już przy przygotowywaniu surówki. Tak przygotowaną kapustę należy wymieszać i ubić, a potem pozostaje czekać, aż proces fermentacji się rozpocznie.

Właściwości kiszonej kapusty

Skoro mamy już kiszoną kapustę – przygotowaną samodzielnie lub kupioną (byle bez dodatku octu!), możemy do woli korzystać z jej właściwości prozdrowotnych. Jest ona niezwykle smaczna, a przy tym bardzo korzystna dla naszego organizmu. Zawiera naturalne bakterie, a także moc witaminy C, błonnika, kwasu mlekowego, witaminy B6 i innych. Jest za to mało kaloryczna, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu się.

Działanie kiszonej kapusty

Wiemy już, jakie są właściwości kiszonej kapusty, jednak jak to się przekłada na nasze zdrowie? O odchudzaniu już wspomnieliśmy, jednak warto wiedzieć, że spożywanie kiszonej kapusty polecane jest osobom borykającym się z zaparciami. Oprócz tego, okazuje się, że ten powszechny składnik diety zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu i sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu glukozy. Właściwości kiszonej kapusty sprawiają też, że ma ona działanie przeciwzapalne, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.

Kiszona kapusta a odporność

Znamy już najważniejsze właściwości kiszonej kapusty i ich działanie. Jednak najważniejszy powinien być fakt, jak spożycie tego składnika diety wpływa na odporność całego organizmu. Ma na to wpływ kilka czynników. Kiszona kapusta to przede wszystkim naturalny probiotyk, którym z powodzeniem zastąpimy apteczne preparaty tego typu. Chyba każdy, kto nie przespał lekcji biologii, zdaje sobie sprawę, jak duże znaczenie dla odporności mają dobre bakterie, bytujące w naszym układzie pokarmowym.

Kolejna kwestia związana z odpornością i właściwościami kiszonej kapusty to duża zawartość witaminy C. Badania wskazują, że jej regularne uzupełnianie znacznie zmniejsza ryzyko infekcji i długość ich trwania. Co więcej, witamina C wspomaga przyswajanie żelaza, które również znajduje się w kiszonej kapuście. Przez to zapobiegamy powstawaniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, która mogłaby spowodować spadek odporności i inne nieprzyjemne konsekwencje.

Kiszona kapusta - właściwości
Kiszona kapusta – właściwości

Przeciwwskazania do spożywania kiszonej kapusty

Chociaż właściwości kiszonej kapusty są nie do przecenienia, okazuje się, że sprawiają także, iż nie każdy powinien ją jeść. Pierwszy problem stanowi duża zawartość soli, a konkretnie sodu. Z tego powodu powinniśmy jej unikać w przypadku dzieci poniżej pierwszego roku życia oraz dorosłych dotkniętych nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek i przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Może ona działać drażniąco na żołądek i przy niektórych schorzeniach okazać się ciężkostrawna. Odradzamy ją także osobom dotkniętym chorobami tarczycy.

Jeśli mimo tego bardzo lubimy kiszoną kapustę, możemy nieco złagodzić jej działanie poprzez kilkukrotne wypłukanie jej w gorącej wodzie. Niestety, pozbawi ją to części dobroczynnych właściwości, ale także sprawi, że duża zawartość sodu nie będzie aż takim problemem.

Jaką kapustę kiszoną kupić?

By wykorzystać właściwości kiszonej kapusty w celach prozdrowotnych, nie możemy dać się zwieść. Najważniejsze jest to, by unikać produktów kwaszonych. Choć w nazwie to niewielka różnica, smakowo też są podobne, zawartość składników i dobroczynne działanie na organizm diametralnie się różnią. Właściwości kiszonej kapusty wynikają z procesu naturalnej fermentacji, a w kapuście kwaszonej do takiego nie dochodzi. Zamiast bakterii probiotycznych, otrzymujemy mieszankę tego warzywa, octu, cukru i soli. Może i jest smaczna, ale za to nie niesie ze sobą żadnych większych korzyści.

Jak wykorzystać właściwości kiszonej kapusty?

Sama kiszona kapusta mało komu smakuje. Można ją doprawić i w ten sposób uzyskać najprostszą surówkę, jednak my zachęcamy, by połączyć ją ze świeżymi warzywami. Mamy tu na myśli na przykład cebulę, ogórek, rzodkiewkę i inne warzywa sezonowe. W ten sposób przygotujemy istną bombę witaminową dla naszego organizmu. Możemy taką surówkę podać wraz z mięsem, dzięki czemu żelazo w nim zawarte lepiej wchłonie się do organizmu.

Zastosowanie kiszonej kapusty
Zastosowanie kiszonej kapusty

Z kiszonej kapusty można także przygotować danie zasmażane lub zupę – kapuśniak. Pamiętajmy jednak, że gotowanie pozbawia ją części właściwości. W ten sposób pozbywamy się między innymi dobrych bakterii, zabijając je wysoką temperaturą, a także niektórych witamin i minerałów. Jeśli jednak nasz układ trawienny źle znosi surową kapustę kiszoną, jest to dla nas jakieś wyjście. Możemy też przygotować inne, często ciekawe dania z wykorzystaniem tego składnika. W poniższym filmie znajdziecie na przykład przepis na kotlety z kiszonej kapusty .

Właściwości kiszonej kapusty – opinie

Jesteśmy ciekawi, jak często praktykujecie jedzenie kiszonej kapusty i z jakich powodów po nią sięgacie. Po prostu Wam smakuje, czy może doceniacie właściwości kiszonej kapusty dla zdrowia Waszego i Waszych pociech? Dietetycy wskazują, że po roczku śmiało można włączyć ten składnik do diety maluszka, więc gorąco do tego zachęcamy, by podnieść odporność i zapobiec częstemu chorowaniu. Kiedy już to przetestujecie, dajcie znać, czy właściwości kiszonej kapusty pomogły w Waszym przypadku i jak wykorzystujecie ją w codziennej kuchni.

Dodaj komentarz